“Vergoeding hoortoestellen gaat veranderen”

Er is op dit moment veel onzekerheid over de hoogte van vergoedingen van zorgproducten in 2013. Dat geldt ook voor hoortoestellen. Ilse Kolenbrander van Écoutez uit Baarn levert hoortechniek op maat en adviseert cliënten om zich goed te laten informeren.

 

Op dit moment is er veel onduidelijkheid over de hoortoestelvergoeding voor 2013. Audiciën Ilse Kolenbrander: “De enige zekerheid die we hebben, is dat er veel gaat veranderen. Zo wordt er op dit moment een nieuw vergoedingssysteem ontwikkeld. Dat heeft onder meer tot gevolg dat mensen die een hoortoestel nodig hebben vanaf volgend jaar minder keuze krijgen. Ze kunnen dan waarschijnlijk niet meer zelf met hun audicien een keuze maken voor een  bepaald hoortoestel, omdat ze gebonden zijn om te kiezen voor een bepaald toestel.” 
Ook financieel gaat er het één en ander veranderen. Ilse Kolenbrander: “In 2013 betaalt de cliënt zelf 25 procent van het hoortoestel dat hij of zij via het nieuwe vergoedingssysteem krijgt. Daarnaast wordt met ingang van 2013 het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering verhoogd tot € 350 per jaar.” De audicien van Écoutez met vestigingen in Baarn en Bunschoten-Spakenburg adviseert: “Als het voor cliënten belangrijk is om samen met hun audicien te bepalen welk toestel het beste bij hem of haar past, dan is het verstandig om nog in 2012 in actie te komen. Op die manier neem je het zekere voor het onzekere.” 
Verder zegt Ilse Kolenbrander: “Stel nooit de aanschaf van een hooroplossing of het inwinnen van hooradvies uit. De situatie kan zodanig zijn dat het vooral nu belangrijk is om optimaal te kunnen functioneren. Uitstel kan betekenen dat je in de nabije toekomst niet de hooroplossing krijgt die je als cliënt zelf nodig vindt. Bij Écoutez denken wij graag mee over de optimale oplossing.”