“Heeft u al een restitutiepolis?”

De vergoedingen voor hooroplossingen worden verder aangescherpt. Het komt er steeds meer op neer dat de zorgverzekeraar bepaalt naar welke audicien u gaat en voor welk hoortoestel u in aanmerking komt. Gelukkig kunt u zelf iets doen om uw keuzevrijheid te behouden.

 

 

“Nee, het is bepaald geen goede ontwikkeling”, oordeelt audicien Lisette Kolenbrander van Écoutez  uit de Brinkstraat in Baarn. Ze maakt zich zorgen over de groeiende macht die zorgverzekeraars krijgen en de knagende onzekerheid die ze tegelijkertijd bij veel van haar cliënten ervaart. “Wij begrijpen de twijfels waar mensen mee zitten. We worden regelmatig gebeld door ongeruste klanten, die niet weten waar ze aan toe zijn. Het vergoedingenstelsel is ook best ingewikkeld en er verandert steeds wel wat.”

Met het aanscherpen van de vergoedingen lopen mensen het risico dat ze niet naar de audicien van hun voorkeur kunnen: de audicien die dicht bij hen in de buurt is gevestigd bijvoorbeeld. Of de winkel die precies datgene levert wat hij of zij nodig heeft. Kortom, de keuzevrijheid is in het geding.

Voor iedereen die vragen heeft over de vergoedingen voor hooroplossingen organiseert Écoutez daarom op 10, 11 en 12 december 2015 inloopdagen.

Nuttig en feestelijk

Tijdens de inloopdagen wordt u onder het genot van koffie, thee en andere feestelijke lekkernijen bijgepraat over het zorgstelsel en wat u zélf kunt doen om uw keuzevrijheid te behouden. Lisette adviseert in elk geval om de zorgpolis eens goed tegen het licht te houden. Zo kunt u uw keuzevrijheid vaak behouden door een restitutiepolis af te sluiten. “De keuze voor de audicien mag je dan zelf bepalen én je krijgt altijd dezelfde vergoeding. Dat is ook het geval wanneer je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest.” Een naturapolis raadt Lisette af. “Bij een naturapolis sluit de verzekeraar namelijk contracten af met bepaalde zorgverleners. De verzekeraar bepaalt dan naar welke kno-arts, audioloog of audicien je moet gaan en welke hooroplossingen je krijgt. Je kan wel kiezen voor niet-gecontracteerde zorgverleners, maar dan krijg je meestal minder vergoed. Een naturapolis of een combinatiepolis is trouwens in de meeste gevallen vrij gemakkelijk om te zetten naar een restitutiepolis. We vertellen daar graag meer over.”

Voordelige batterij-actie

De drie dagen zijn voor iedereen bedoeld, dus ook als u geen klant bent bij Écoutez. Vanaf de inloopdagen loopt er een aantrekkelijke batterij-actie: 6 pakjes batterijen halen = 4 pakjes batterijen betalen. Deze actie is tot en met 31 december. U bent van harte welkom op donderdag 10 en vrijdag 11 december van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 12 december van 10.00 tot 15.00 uur, in de Brinkstraat 22-26 in Baarn. Bent u verhinderd? Maak dan gewoon een afspraak of loop een andere keer even binnen. www.ecoutez.nl