Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85 | info@ecoutez.nl

Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief

U HOORT ER WEER BIJ

Event Écoutez ‘De toekomst van het horen’ groot succes

Ontwikkelingen leveren betere hoorzorg voor vandaag en morgen

Bekijk hier het filmpje van deze dag

Met als titel ‘de toekomst van het horen’ heeft Écoutez 11 november jongstleden een informatieve bijeenkomst georganiseerd. Decor was Groot Kievitsdal in Baarn waar zo’n honderd mensen de grote zaal vulden. Dat publiek liet zich onder leiding van dagvoorzitter Rietje Meijer bijpraten door de sprekers vanuit verschillende invalshoeken. En dat leverde fijne interactie met veel concrete vragen op.

IMG 0122
IMG 0125
IMG 0126
IMG 0108
IMG 0129 2
IMG 0070
IMG 0126
IMG 0072

Als betrokken partner in hoorzorg organiseert Écoutez eens in de twee jaar een event voor haar relaties. Ook omdat gebleken is uit klanttevredenheidsonderzoek van afgelopen voorjaar dat klanten en partners uitkijken naar een bijeenkomst waar ontwikkelingen op het gebied van horen, hoortoestellen en gehoorverlies gedeeld zouden worden. En laat dat delen maar over Écoutez en aan de sprekers op het event.

Eyeopener
Taco Drok, hoorspecialist van Oticon vertelde over de filosofie van BrainHearing ™ dat ontwikkeld is door Oticon. In het kort gezegd komt het erop neer dat gehoorverlies geen handicap meer hoeft te zijn in de wereld van vandaag en morgen. Taco Drok liet ook zien dat je voor horen meer dan alleen je oren nodig hebt. Een eyeopener die menigeen anders naar de oren laat kijken. Daarmee zorgde hij voor een brug naar de presentatie van dr. Sophia Kramer. Zij is neuropsycholoog en professor auditief functioneren en participatie aan het Amsterdam UMC en kijkt naar de psychosociale factoren van horen en gehoorverlies. De onderzoeken laten zien dat het brein van behoorlijke invloed is op het horen en verstaan van spraak. En dat er nog veel winst te behalen is als alle uitkomsten van dat onderzoek in de praktijk zouden kunnen worden gebracht. Als laatste spreker vertelde dr. Kees Kalisvaart specialist verouderingsziekten, in het Spaarne Gasthuis te Haarlem over de link tussen dementie en gehoorverlies. Een terrein waarop veel wordt onderzocht omdat er steeds meer mensen leiden aan dementie en gehoorverlies van invloed is op het ontstaan daarvan. 

Verandering systeem
Ook Ilse Kolenbrander en haar collega Nathalie Martella lieten vanuit de Écoutez-winkel in Southlake (Texas) van zich horen. In de USA waar alles groter, hoger en verder is, lijkt de hoorzorg niet direct beter te zijn. De hoorzorg in Nederland is anders georganiseerd waardoor er persoonlijker en laagdrempeliger contact mogelijk is. Al is het maar omdat de witte jas van de dokter ontbreekt en er overal audiciens zitten in het straatbeeld. Dat is een directe meerwaarde voor mensen met gehoorklachten. Ilse Kolenbrander hoopt dat ze kan bijdragen aan een verandering van het systeem in Amerika in het belang van haar klanten. Hoe klein die ook moge zijn.

Er weer bij horen
En wat is de toekomst van het horen? Vanuit het perspectief van Écoutez zit ‘m dat in zaken als begeleiding, coaching en bewustwording van de problematiek van gehoorverlies. Daarom zet Écoutez in op mensen er echt weer bij laten horen zodat ze kunnen functioneren in de maatschappij. Wat Lisette en Ilse Kolenbrander betreft over de hele wereld. Om te beginnen in Baarn, Bunschoten, Soest en Southlake.

En om met een conclusie van geriater Kees Kalisvaart te eindigen: wat mensen zelf kunnen met het oog op de toekomst is blijven bewegen en actief en gezond leven. En op tijd met hoorklachten bezig zijn! Dat is heel normaal en hoort bij het leven. Loop daarom gewoon binnen bij Écoutez in Baarn. Of maak een afspraak via 035 543 19 85.