Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85 | info@ecoutez.nl

Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief

U HOORT ER WEER BIJ

Tranen van geluk rolden over mijn wangen

Tranen van geluk rolden over mijn wangen 24 juni 2020

Als baby kreeg hij een hersenvliesontsteking met eenzijdige doofheid tot gevolg. Dit zou gedurende zijn verdere leven altijd een rol spelen en riep vaak gevoelens van ongemak, soms schaamte en andere emoties bij hem op. Hij wist niet wat hem overkwam toen Écoutez met een cros-hooroplossing kwam. Dit is het verhaal van Gert-Jan.

‘Ik heb nooit mogen ervaren hoe het is om met beide oren te kunnen horen. Alsof er aan mijn linkerkant geen wereld bestond. Al vanaf mijn vroege jeugd onderging ik gehoortesten bij een audiologisch centrum. ‘Niets aan te doen’, zeiden de deskundigen. Ik legde mij erbij neer, zo goed en zo kwaad als het ging.

‘Maar zowel in mijn werk als privé ontstonden er vervelende situaties waarbij mijn gehoorverlies mij in de weg zat. Zo kon ik mijn eigen kinderen slecht verstaan. Hun eerste woordjes, niet horen waar het geluid van de kinderen vandaan komt, gesprekken aan tafel niet goed kunnen volgen. Ook op feestjes ging ik gesprekken uit de weg. En na een etentje met familie kwam ik steevast doodop thuis van de inspanning.

‘Ik besefte dat het zo niet langer ging. Twee jaar geleden heb ik weer een audiologische test laten doen. Het advies was om eens een cros-hoortoestel te proberen. Een geavanceerde oplossing waar ik nog niet eerder van gehoord had. Het zou ervoor zorgen dat het geluid aan de kant van mijn dove linkeroor terechtkomt in mijn rechteroor. Ik heb Écoutez gebeld en kon gelijk langskomen.

‘Ik keek uit naar de afspraak, het moment waarop ik samen met mijn vrouw te horen zou krijgen of dit de technische oplossing was voor mijn eenzijdige doofheid. Zéér, maar dan ook zéér verrast was ik over het feit dat Lisette Kolenbrander, triage audicien bij Écoutez, de cros-oplossing speciaal voor mij al in huis had gehaald. Ze begreep precies waar ik het over had en ik kon het hoortoestel gelijk uitproberen.

‘Lisette waarschuwde me voor het effect op wat ik ging horen. Ze bereidde me ook voor op het feit dat het zou kunnen tegenvallen. Niets van dat al. Het cros-hoortoestel was in één woord fenomenaal. Na 37 jaar hoorde ik voor het eerst in mijn leven geluid van links in mijn rechteroor via de cros-oplossing. Tranen van geluk rolden over mijn wangen. Ik kon eindelijk ontspannen. Fantastisch. Ik heb Lisette bedankt voor haar mooie werk, duidelijke uitleg, het meedenken en haar zeer persoonlijke benadering. Iets om enorm te waarderen. Lisette heeft passie voor haar vak, ze is goud waard.

‘Mijn vrouw zegt dat ik nu rustiger ben. En ik heb veel meer energie doordat het horen veel natuurlijk gaat en minder inspanning kost. Ja, er zitten ook nadelen aan; ik erger me aan het geluid van een boterhamzakje, de wind tijdens het fietsen. Ach, ik krijg er zoveel voor terug … een dochter die in mijn linkeroor fluistert ‘Ik vind je lief’ en dat dan rechts horen.

‘Mijn boodschap aan iedereen met gehoorverlies: wacht niet zo lang. Je weet pas wat je mist als je het weer terug hebt. Of in mijn geval … voor het eerst ervaart wat het is om weer goed te kunnen horen.’