Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Gehoorproblemen vergroten mogelijk kans op dementie

Gehoorproblemen vergroten mogelijk kans op dementie

Als audicien haal ik geregeld de mogelijke relatie tussen gehoorverlies en dementie aan. Ik ben blij dat GAIN, de branchevereniging voor producenten van hoorhulpmiddelen, hier ook aandacht voor heeft. 

GAIN is de branchevereniging voor producenten van hoorhulpmiddelen in Nederland. GAIN vindt dat toegankelijke hoorzorg, snelle behandelingen en een op maat gemaakte oplossing voor iedereen vanzelfsprekend moet zijn. Als mensen een hoorhulpmiddel willen (of zouden moeten) dragen, zouden ze geen drempel moeten ervaren. GAIN zet zich daarom in voor betere samenwerking en kennisdeling in de hoorbranche.

Onderzoek
GAIN heeft zojuist de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek, dat je gerust representatief kunt noemen. Meer dan duizend mensen in de leeftijd tussen 18 en 65+ werd een aantal vragen voorgelegd. Ik moet zeggen dat ik blij ben met de uitkomsten. Leest u mee?

Uitkomsten onderzoek
Het tijdig controleren van gehoorproblemen is belangrijk, omdat gehoorproblemen mogelijk de kans op dementie vergroten. Zo’n zestig procent van de Nederlanders vindt dat 50-plussers daarom verplicht zouden moeten worden om jaarlijks hun gehoor te laten controleren. Een meerderheid (54 procent) van de 55-plussers wil een verplichte, jaarlijkse gehoorcontrole voor 50-plussers. Bij jongeren tot 35 jaar is nog ietsje meer draagvlak (namelijk 63 procent) voor de verplichte controle dan bij ouderen.

Wat zegt de geriater erover?
Geriater Dr. Kees Kalisvaart, werkzaam bij het Spaarne Gasthuis, is blij dat er zoveel draagvlak voor een verplichte controle is: “50-plussers moeten tijdig en regelmatig een audicien bezoeken, zodat zij hun gehoor kunnen controleren. Onderzoek toont namelijk het verband aan tussen gehoorproblemen en cognitieve achteruitgang en dementie. Zelfs mild gehoorverlies vergroot mogelijk de kans op dementie.”

Acht op de tien Nederlanders vindt dat iedereen met gehoorverlies de aanschaf van een hoortoestel niet zou moeten uitstellen. Kalisvaart: “Met een hoortoestel kan de kans op dementie namelijk met zo’n 33 procent dalen. Naast het stoppen met roken en drinken, meer bewegen en leren, is het tijdig dragen van een hoortoestel een goed recept tegen dementie.”

Expert roept op tot meer voorlichting
Negen op de tien Nederlanders wil dat 50-plussers beter voorgelicht worden over het vergrote risico op dementie bij slechthorendheid. Helaas weten meer dan drie op de vier Nederlanders niet dat gehoorproblemen mogelijk de kans op dementie vergroten. Bij 55-plussers is dat zelfs 80 procent.

Grote voorlichtingscampagne?
Kalisvaart stelt dat Nederlanders zich meer bewust zouden moeten zijn van de gezondheidsrisico’s bij slechthorendheid. “Het is daarom ook nuttig dat er onderzoek wordt gedaan naar de mate waarin deze risico’s bekend zijn bij het grote publiek. Waarom zou de overheid en de medische sector niet inzetten op een grote voorlichtingscampagne? Jongeren wordt al langer uitgelegd hoe ze gezondheidsrisico’s met betrekking tot het gehoor kunnen voorkomen. Laten we die tijd en energie nu ook eens investeren in 50-plussers.”

Écoutez en dementie
Als audicien zie ik helaas dat gehoorproblemen en dementie inderdaad kunnen samengaan. Daarom ben ik blij dat GAIN dit onderzoek heeft laten uitvoeren. Heeft u na het lezen van dit bericht vragen, kom dan gerust eens langs bij Écoutez, met vestigingen in Baarn, Soest en Bunschoten-Spakenburg.

U bent altijd welkom, de koffie staat klaar.

 

Lisette Kolenbrander

Triage Audicien Écoutez

 

PS: Zie voor meer informatie vereniginggain.nl

 

 

 


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien