Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85

Presbyacusis

De meest voorkomende soort gehoorverlies bij de klanten van Écoutez is doofheid door ouderdom. Ook wel presbyacusis genoemd. Het is feitelijk een hele natuurlijke manier om slechter te gaan horen. Domweg omdat het gehoor (in het binnenoor) slijt doordat het wordt gebruikt.

Slijtage

De meeste mensen gaan ongeveer vanaf hun 28e levensjaar steeds een beetje minder horen. Dit is een heel langzaam en natuurlijk proces. Doordat je je oren gebruikt, slijten ze. De meeste mensen merken het verlies nauwelijks op. Zeker niet in eerste instantie.
 
Presbyacusis of ouderdomsslechthorendheid ontstaat dus naarmate we ouder worden. Dat komt doordat de haarcellen bij het begin van het slakkenhuis slijten. Zie het slakkenhuis als een parkeergarage. Bij de ingang komen de meeste auto’s langs en is dus de meeste slijtage. Op de derde verdieping waar af en toe iemand parkeert is minder slijtage.
 
Door de slijtage bij het begin van het slakkenhuis worden de toonhoogtes niet meer goed doorgegeven. Het lastige is dat als gehoorverlies zich voordoet in het slakkenhuis het ook invloed heeft op de gehoorzenuw. Deze komt na het slakkenhuis. Deze zenuw is belangrijk en krijgt bij presbyacusis minder prikkels. Dat kan tot gevolg hebben dat er een deprivatie van de zenuw kan plaatsvinden. Hierdoor kan er ook minder goed verstaan worden.

Miscommunicatie

Een kenmerk van ouderdomsslechthorendheid is dat we horen dat er gesproken wordt maar niet goed verstaan wat er gezegd wordt. Mensen missen door ouderdomsslechthorendheid voornamelijk de hoge tonen. Dit uit zich in miscommunicatie en het niet goed verstaan van de medeklinkers.
 
De slijtage van de haarcellen heeft te maken met het gebruik. Werk en levensstijl zijn ook van invloed op het ontstaan van presbyacusis of ouderdomsslechthorendheid. Andere oorzaken van -versnelde- slijtage kunnen zijn het blootstellen aan bepaalde stoffen, roken en ongezond eten. Uit onderzoeken is gebleken dat bij mannen de slijtage van het gehoor door leeftijd sneller gaat dan bij vrouwen.

Hooroplossing

Zo’n dertig procent van de 65-plussers heeft een gehoorverlies door presbyacusis waarbij een hoortoestel voor een oplossing zorgt. Dat is bij een gehoorverlies van 35dB of meer. Met een hoortoestel bieden we de tonen aan die we missen. Dit is dus niet zoals een geleidingsverlies alles harder zetten maar alleen bepaalde klanken harder zetten.

Afspraak maken

Heeft u last van gehoorverlies? En denkt u dat het ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis is? Maak dan een afspraak bij Écoutez voor een hoortest. Dan kijken we waar de slechthorendheid zit. Écoutez heeft diverse hooroplossingen bij presbyacusis of ouderdomsslechthorendheid.

Onze specialisten

Nancy Suik

Gastvrouw

Jacob Muys

Audicien

Lisette Kolenbrander

Triage Audicien