Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85

Gehoorverlies 

Gehoorverlies is verlies van het gehoor. Daar zijn grofweg gezegd drie soorten van. Verlies van luidheid, verlies van tonen en een mix van deze twee. Om luidheid te verbeteren is er een andere instelling van een hoortoestel nodig dan om bepaalde tonen weer te horen. Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben. Zoals slijtage door leeftijd, problemen met de gehoorbeentjes of een minder werkend trommelvlies. 

Hoe merk je dat je gehoorverlies hebt?

Onze hoorspecialisten krijgen vaak te horen dat de omgeving klaagt dat bijvoorbeeld de televisie te hard staat. Of dat er verkeerde antwoorden gegeven worden. Natuurlijk kun je zelf ook heel goed merken dat je niet meer scherp hoort. Word je moe van het volgen van gesprekken in groepen, heb je concentratieproblemen of moet je vaak vragen of iemand een zin wil herhalen. Dan kun je zelf de conclusie trekken dat het tijd wordt om in actie te komen.

Bij Écoutez kun je terecht voor vragen over gehoorverlies en gehoor(schade). Hieronder staan de meest gestelde vragen.  

Ik heb een piepend geluid in mijn oor. Is dat gehoorschade?

Gehoorschade of niet?

Veel mensen hebben last van een piep in hun oor of van oorsuizen. Een irritant geluid – heel hoog of juist laag – dat uw oor zelf genereert. Het komt vaak voor bij mensen met gehoorverlies, maar kan ook tijdelijk optreden. Bijvoorbeeld als u bent blootgesteld aan veel geluid of wanneer u spanning ervaart. Een piep wil dus niet onmiddellijk zeggen dat u gehoorschade heeft. Een hoortest kan uitkomst bieden.

Tinnitus. Wat is de oplossing?

Er is helaas geen kant en klare oplossing voor tinnitus, want dat is de officiële naam. Vanuit het hoorcentrum van Écoutez, gespecialiseerd in gehoorschade en hooroplossingen, kijken we hoe we uw klachten kunnen verminderen. Als we er namelijk voor zorgen dat u weer beter kunt horen, verdwijnt het gepiep of gesuis naar de achtergrond en heeft u er veel minder last van.

Minder gepiep door een hoortoestel

Bij Écoutez kunt u een hoortoestel testen dat zelf een geluid produceert. Dat geluid is niet onaangenaam en zorgt ervoor dat u de piep of fluittonen minder duidelijk hoort. We bespreken graag samen met u wat de mogelijkheden zijn. Vaak kan er meer dan u denkt. Kijk op deze site ook eens bij onze hooroplossingen

Ik ben onzeker over mijn gehoor. Heb ik gehoorschade?

Gehoorschade of niet?

Hier kunnen we kort over zijn: meten is weten! Een hoortest is de enige manier om erachter te komen of u gehoorverlies of gehoorschade heeft. Het is daarbij belangrijk dat u er vroeg bij bent. Mensen die in een vroeg stadium  van gehoorverlies of gehoorschade een hoortoestel krijgen, zullen over het algemeen verder gehoorverlies kunnen beperken. Als u te lang wacht, dan kan uw gehoorverlies helaas verder en sneller toenemen.

Use it or lose it!

Hoe kan het dat uw gehoor sneller achteruit gaat als u te lang wacht met een hooroplossing? De vriendelijke medewerkers van Écoutez leggen het graag aan u uit. De kernboodschap: dat heeft niet alleen te maken met het oor zelf, maar ook met de zenuw die van uw oor naar uw hersenen loopt. Hoe minder die te doen krijgt, hoe slechter die gaat functioneren. Verdere gehoorschade of gehoorverlies kunt u dus beperken door uw gehoor optimaal aan het werk te zetten. Use it or lose it. Lees ook Lisette’s blog over dit onderwerp.

Zorgen over gehoorschade of gehoorverlies?

Gehoorschade of gehoorverlies kan van invloed zijn op uw dagelijks leven. Misschien kunnen wij een deel van uw zorgen over gehoorschade wegnemen. Erover praten kan al helpen. Onze medewerkers staan daarom altijd voor u klaar. Wees dus welkom voor een kopje koffie, een luisterend oor en eventueel een hoortest. Wij brengen uw gehoor zo goed mogelijk in kaart en gaan, indien nodig, samen met u op zoek naar de optimale hooroplossing. Neem gerust contact op of bezoek ons hoorcentrum.

Hoe meet een hoortest mijn gehoorschade?

Hoortest bij Écoutez

Misschien wel één van de meest gestelde vragen die wij krijgen betreft de hoortest en hoe die in zijn werk gaat. Dat gaan wij u hieronder haarfijn uitleggen. Maar laten we bij het begin beginnen. Mensen die gehoorverlies ervaren, kunnen zich knap onzeker voelen. Toch is het voor velen nog een hele stap om zich voor een hoortest bij een audicien te melden. De medewerkers van Écoutez realiseren zich dat terdege en staan voor u klaar  met een luisterend oor. We gaan dus eerst het gesprek met u aan. Wat ervaart u? Heeft u het gevoel dat u met het ene oor beter hoort dan met het andere? Heeft u last van uw oren? Daarna onderzoeken we uw oren. Zijn ze schoon? Vertonen ze afwijkingen?

In de cabine met een koptelefoon

Dan is het tijd voor de hoortest zelf. Deze vindt eveneens plaats bij ons in het hoorcentrum. U gaat daarvoor in een speciale cabine zitten en u krijgt een koptelefoon op. Elke keer als u een piepje hoort, drukt u op de knop. Hoort u niks, dan hoeft u niks te doen. Wij voeren het geluid langzaam op tot het moment dat u iets begint te horen. Daarbij variëren we niet alleen in volume, maar ook in toonhoogte.

De verstaanbaarheid

Vervolgens hoort u woordjes door de koptelefoon en kunt u herhalen wat u hoort. Zo testen wij uw ‘verstaanbaarheid’. Ten slotte bevestigen we een blokje aan uw achterhoofd. Dat blokje gaat trillen. Die trillingen worden doorgegeven aan het slakkenhuis van uw oor en zo kunnen wij achterhalen waar uw gehoorverlies precies zit. Als we dit allemaal in kaart hebben gebracht, kunnen we samen met u op zoek gaan naar de beste hooroplossing. Dat hoeft niet altijd een hoortoestel te zijn. Misschien heeft u voorlopig voldoende aan een hooroplossing voor alleen uw tv.

Afspraak maken voor onze gratis hoortest?
Bel ons op via (035) 543 19 85 of vul het contactformulier in.

Mijn gehoor neemt steeds verder af. Wat kan ik doen?

Ouder worden en gehoorverlies

Naarmate we ouder worden gaat ons gehoor achteruit. Dat is gewoon slijtage en de normaalste zaak van de wereld. Niets om u voor te schamen dus, al begrijpen wij heel goed dat u een drempel ervaart om een audicien te raadplegen. Goed om te weten: een groot deel van onze klanten heeft een vorm van wat we ‘ouderdomsslechthorendheid’ noemen. Wat nu?

Gehoorverlies. Wat kunt u doen?

Een hoortoestel gaat u helpen om verder gehoorverlies te beperken. Een goed hoortoestel vertraagt namelijk de achteruitgang van uw gehoor. Veel mensen denken dat hun oren lui worden van een gehoorapparaat. Het tegenovergestelde is waar. We leggen graag uit hoe dat zit.

Met een hoortoestel meer signalen naar de hersenen

Mensen met gehoorverlies die geen hoortoestel dragen, belasten hun hersenen zwaarder. Je hersenen moeten namelijk harder werken om alles wat je oren registreren, goed te verstaan. Dat kost bovendien energie. U raakt dus eerder vermoeid. Met een goed gehoorapparaat helpt u uw hersenen dus een handje. Bovendien zorgt u ervoor dat uw gehoorzenuw – die van uw oren naar uw hersenen loopt – wordt geprikkeld. Die zenuw sterft namelijk langzaam af, als uw oren te weinig signalen doorgeven. Het gevolg daarvan is dat u steeds slechter zult gaan horen.

Relatie gehoorverlies en Alzheimer

Door uw gehoor te ondersteunen met een hooroplossing verkleint u ook de kans op andere aandoeningen. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat mensen die op tijd beginnen met een gehoorapparaat een kleinere kans hebben op Alzheimer. Meer hierover leest u in het blog Gehoorproblemen: wees er op tijd bij.

Beginnend gehoorverlies? Wacht niet te lang

Kortom: merkt u dat uw gehoor achteruit gaat? Maak een afspraak met ons!

Hoortoestel aftrekken van mijn inkomstenbelasting?

Hoortoestel en de Belastingdienst

Kan ik mijn hoortoestel aftrekken van mijn inkomstenbelasting? Die vraag krijgen wij regelmatig bij Écoutez. Het antwoord luidt: ja, in sommige gevallen kunt u de kosten van uw hoortoestel opgeven bij de belasting. Dat geldt alleen als u de kosten van het toestel niet al via uw zorgverzekering terugkrijgt. De zorgverzekering werkt met een database waarin verschillende hoortoestellen staan. Staat uw hoortoestel daar op, dan wordt het vergoed door uw verzekering.

Geen vergoeding van uw hoortoestel, wel aftrekken

Staat uw hoortoestel daar niet op, dan zullen veel zorgverzekeraars het niet vergoeden. Als uw verzekeraar inderdaad niet vergoedt, dan is opgave bij de Belastingdienst wellicht een optie.

Vraag advies bij Écoutez

De medewerkers van Écoutez vertellen u graag wat voor u van toepassing kan zijn. Schroom niet om te vragen, daar zijn wij voor! Ook kunt u de informatie van de Belastingdienst nalezen.

Ik ben niet tevreden over mijn hooroplossing. Wat nu?

Niet tevreden over uw hooroplossing? Blijf er niet mee zitten

Voldoet uw hooroplossing niet aan uw wensen of behoeften? Laat het ons vooral weten. Bij Écoutez zoeken we net zo lang naar een oplossing tot u wel tevreden bent. Maar eerst willen we graag van u weten waar het aan schort.

Uw hooroplossing en de verwachtingen

Dat begint met een goed gesprek. Daarin proberen we vast te stellen waarom u niet tevreden bent. Waar zit het probleem? Zit het hoortoestel niet lekker? Wat zijn uw verwachtingen en zijn die haalbaar? Daarna analyseren we uw huidige gehoorapparaat. We lezen het uit en checken de instellingen, waarbij we met u overleggen of die instellingen voldoen aan wat u van het toestel verwacht. We vragen tijdens het gesprek ook naar de manier waarop u het hoortoestel draagt. Draagt u het de hele dag, of heeft u het vaak uit?

Verder zoeken naar de beste hooroplossing

Uit de analyse blijkt regelmatig dat er een mismatch is tussen wat u nodig heeft en wat het hoortoestel op dit moment kan bieden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het hoortoestel ervoor zorgt dat u weliswaar in rustige omgevingen beter hoort, maar in gezelschap wat minder. Wij realiseren ons dat dat heel vervelend kan zijn. Daarom gaan wij net zo lang op zoek tot we de oplossing hebben gevonden. Misschien ligt het aan de instellingen, mogelijk kunt u uw draaggedrag veranderen. Of wellicht is een ander hoortoestel voor u de beste optie. Uiteraard kan ook een hoortest bijdragen aan de oplossing.

De hooroplossing: U hoort er weer bij!

Bij Écoutez draait alles om persoonlijke aandacht. Vanuit die gedachte durven wij te garanderen dat u naar huis gaat met de best mogelijke hooroplossing. Onze ambitie is om u er – hoe dan ook – weer bij te laten horen!

Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Triage Audicien

Konstantin Klemm

Triage Audicien

Jacob Muys

Audicien

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Union Dental
Baarn
Openingstijden
 • Ma - Vr

  9.00 - 17.00

 • Za

  10.00 - 15.00

Bunschoten-Spakenburg
 • Koningin Wilhelminastraat 32
  3751 DE Bunschoten-Spakenburg

 • 033 744 00 77

Openingstijden
 • Di - Vr

  9.00 - 12.30

© Ecoutez. All rights reserved.