Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Gehoorverlies en dementie

Gehoorverlies en dementie

Tijdig een gehoorapparaat nemen, verkleint het risico om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Dat zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboud UMC.

‘Dit is echt een nieuw inzicht’, aldus Olde Rikkert. Twee jaar geleden verscheen de eerste studie die een verband suggereerde tussen een slecht gehoor en dementie. Sindsdien hebben nieuwe onderzoeken dat beeld volgens de hoogleraar bevestigd. ‘Vorige maand verscheen nog een studie van KNO-artsen waaruit blijkt dat een subtiel verlies aan gehoor al invloed heeft op geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen.’

Belangrijke risicofactor

Het belangrijkste onderzoek is afkomstig van de Britse hoogleraar Gill Livingston. Het wijst gehoorverlies op middelbare leeftijd aan als belangrijkste risicofactor voor dementie. Van alle dementiegevallen zou 9% te verklaren zijn door gehoorverlies. Het vermoeden is dat een verslechterd gehoor leidt tot meer sociale isolatie; mensen trekken zich meer terug in hun eigen wereld, waardoor hun hersenen minder prikkels krijgen en uiteindelijk minder actief zijn.

De consequentie is volgens Olde Rikkert duidelijk: mensen moeten al vanaf hun 45ste onder ogen durven te zien dat hun gehoor mogelijk achteruitgaat. En dat het gehoorverlies gevolgen heeft voor hun functioneren. ‘Voor veel mensen is dat lastig, want met een gehoorapparaat voelen ze zich ineens oud. Maar als je merkt dat je feestjes gaat mijden, dan kun je beter eerlijk zijn.’ Olde Rikkert is naast hoogleraar tevens hoofd van het Alzheimer Centrum van het Radboud UMC.

Het is volgens Deckers te vroeg om te concluderen dat iedereen van middelbare leeftijd een gehoortest zou moeten ondergaan. Maar mensen met gehoorklachten geeft hij inmiddels altijd het advies een gehoorapparaat te nemen. ‘Ik raad het absoluut aan.’ Definitief bewijs verwacht hij overigens pas in 2022, als de resultaten bekend worden van langlopend Amerikaans onderzoek onder 850 ouderen, van wie de helft een gehoorapparaat heeft gekregen en de andere helft niet.

Wennen is lastig

Op tijd beginnen met een gehoorapparaat is volgens Olde Rikkert ook verstandig omdat veel mensen na hun 75ste moeite hebben om te wennen aan een apparaatje in hun oor.

(bron: FD)


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien