Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Vergoedingen hoortoestel: er is een wereld te kiezen

Vergoedingen hoortoestel: er is een wereld te kiezen

Op de meeste verjaardagsfeestjes zal het niet voor een geanimeerd gesprek zorgen: de zorgverzekering en vergoeding van een hoortoestel. Toch is er best veel over te zeggen. Hoe zorg je voor de juiste keuze van een zorgverzekering die precies past bij jouw hooroplossing? Écoutez zet de informatie op een rijtje. De meest gestelde vragen in relatie tot vergoedingen van hooroplossingen staan hieronder.

Er leven veel misverstanden die de juiste keuze voor een hoortoestel in de weg zitten. Veel mensen weten niet goed weten wat hun polis te bieden heeft. Vaak kan er meer dan menigeen denkt. Je hebt altijd iets te kiezen. Mocht jouw vraag over de aanschaf van een hoortoestel er hieronder niet tussen zitten, kom dan langs voor advies. Dat is trouwens altijd goed. De hoorspecialisten van Écoutez om advies vragen. Zij kennen de weg in vergoedingenland en kunnen samen met jou bekijken welk hoortoestel het beste bij jouw wensen en situatie past.

Voor Weet wel dat als je wilt veranderen van zorgverzekeraar je dat voor 31 december moet hebben gedaan.

Heb ik keuzevrijheid?

Op papier lijkt het vaak alsof de zorgverzekeraars bepalen welke type hoortoestel hun klanten krijgen. De keuzevrijheid is beperkt. Gelukkig biedt een aantal zorgverzekeraars die vrijheid wel. Écoutez weet precies welke zorgverzekeraars dat zijn.

Wat voor polis?

Voor de juiste keuze van een hoortoestel is het goed om de verschillen te kennen tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Maar het is allemaal best ingewikkeld. Het team van Écoutez weet hoe het zit en kan de verschillende vergoedingsmogelijkheden doorrekenen. Maak daarvoor een afspraak dan hebben we de tijd!

Ik wil graag naar Écoutez voor een hooroplossing, maar mijn verzekeraar noemt een grote keten die verder weg zit. Wat nu?

In sommige gevallen verwijst een verzekeraar haar klanten naar andere audiciens. Dat is vanwege afspraken die zij met enkele grote ketens hebben afgesloten. Toch kan een verzekeraar haar klanten tot niets verplichten. Iedereen is dan ook altijd van harte welkom bij Écoutez, ongeacht bij welke verzekeringsmaatschappij ze zijn aangesloten. De vergoeding komt in elk geval niet in gevaar.

Hoe zit het met de onderlinge prijsverschillen van hoortoestellen?

De prijzen van de hoortoestellen worden vastgesteld door de zorgverzekeraars en zijn overal gelijk.

Waar is het nieuwe vergoedingssysteem op gebaseerd?

Alle audiciens in Nederland werken volgens het keuzeprotocol Hoorzorg. Dat is vastgesteld door Zorgverzekeraars Nederland, een overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars. Meer weten over het keuzeprotocol? Lees hier.

Hoe werkt het protocol?

De meeste mensen worden door hun KNO-arts of een audiologisch centrum naar Écoutez doorverwezen. Zij vullen bij ons een vragenlijst in. Op basis van de antwoorden bekijken we met het protocol welk type hoortoestel wij mogen leveren. Dat betekent: een adequate oplossing voor het hoorprobleem, tenzij een complexe oplossing noodzakelijk blijkt.

Klopt het dat hoortoestellen niet vergoed worden vanuit de basisverzekering?

Nee, dat is niet juist. Hoortoestellen blijven in de basisverzekering (het eigen risico bedraagt € 385,-). De basisverzekering vergoedt in principe 75% op hoortoestellen die in de database zijn opgenomen. Klanten betalen zelf 25% eigen bijdrage. Als zij aanvullend verzekerd zijn, kan de aanvullende vergoeding mogelijk gebruikt worden voor de eigen bijdrage van 25%. Vraag dat even na bij de zorgverzekeraar. Daarnaast is het bij een aantal zorgverzekeraars mogelijk om met behoud van vergoeding een geavanceerder toestel aan te schaffen.

Vanaf welk gehoorverlies kom ik in aanmerking voor vergoeding?

Vanaf een aantoonbaar gehoorverlies van minimaal 35dB. Ook als het om eenzijdig gehoorverlies gaat, is dat het punt waarvan vergoeding wordt gegeven.

Kan ik nog steeds kiezen uit verschillende merken hoortoestellen en/of aanvullende hulpmiddelen?

Vanwege het protocol is de keuzevrijheid beperkter dan mensen wellicht gewend waren. Écoutez doet er echter alles aan om de beste hooroplossing te blijven bieden. Het verbeteren van hoorcomfort is en blijft ons belangrijkste doel.

Als alle prijzen gelijk zijn, wat is dan de meerwaarde van Écoutez?

Met ons maatwerk leveren we meerwaarde. Hooroplossingen zijn voor geen klant gelijk. Geen mens reageert hetzelfde. Wij zorgen ervoor dat iedereen de hooroplossingen krijgt die het meest optimale is. Daarbij kunnen alle klanten rekenen op de beste professionele adviezen, juiste persoonlijke benadering en uitstekende service. Écoutez werkt nauw samen met KNO-artsen en audiologische centra in de regio. En onze medewerkers zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van hoortechniek.

Kan ik nog steeds zonder verwijzing bij Écoutez terecht?

Ja, dat kan. Maar soms blijkt uit een (eerste) hoortest dat een consult aan een KNO-arts of audiologisch centrum noodzakelijk is. Onze uitstekend opgeleide audiciens adviseren daarover graag.

Ik denk dat ik het snap, toch zou ik het fijn vinden om samen de informatie nog eens door te nemen. Kan dat?

Jazeker! Maak een afspraak met ons of kom langs op de open dagen op 16 en 17 november.


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien