Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85 | info@ecoutez.nl

Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief

U HOORT ER WEER BIJ

Vergoedingen voor hooroplossingen

Er leven veel misverstanden die de juiste keuze voor een hoortoestel in de weg zitten. Dat begint al bij het kiezen van een zorgverzekering. Daar komt bij dat sommige mensen niet goed weten wat hun polis te bieden heeft. Hieronder leest u wat de meest gestelde vragen zijn in relatie tot vergoedingen.

Heb ik keuzevrijheid?

Op papier lijkt het alsof de zorgverzekeraars bepalen welke type hoortoestel u krijgt. Op dit punt lijkt er dus weinig keuzevrijheid te zijn, maar gelukkig biedt een aantal zorgverzekeraars die vrijheid wel. Écoutez weet precies welke zorgverzekeraars dat zijn.

Wat voor polis?

Voor de juiste keuze van een hoortoestel is het goed om de verschillen te kennen tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Maar het is allemaal best ingewikkeld. Het team van Écoutez kan u precies uitleggen hoe het zit en de verschillende vergoedingsmogelijkheden samen met u doorrekenen.

Ik wil graag naar Écoutez voor een hooroplossing, maar mijn verzekeraar noemt een grote keten die verder weg zit. Wat nu?

In sommige gevallen verwijst uw verzekeraar u naar andere audiciens. Dat is vanwege afspraken die zij met enkele grote ketens hebben afgesloten. Uw verzekeraar kan u echter tot niets verplichten. U bent dan ook altijd van harte welkom bij Écoutez, ongeacht bij welke verzekeringsmaatschappij u bent aangesloten. De vergoeding komt in elk geval niet in gevaar.

Hoe zit het met de onderlinge prijsverschillen van hoortoestellen?

De prijzen van de hoortoestellen worden vastgesteld door de zorgverzekeraars en zijn overal gelijk.

Waar is het nieuwe vergoedingssysteem op gebaseerd?

Alle audiciens in Nederland werken volgens het keuzeprotocol Hoorzorg. Dat is vastgesteld door Zorgverzekeraars Nederland, een overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars.

Hoe werkt het protocol?

U bent waarschijnlijk door uw KNO-arts of een audiologisch centrum naar Écoutez doorverwezen. Bij ons vult u een vragenlijst in. Het protocol bepaalt vervolgens welk type hoortoestel wij u mogen leveren. Samengevat betekent dat laatste: een adequate oplossing voor uw hoorprobleem, tenzij een complexe oplossing noodzakelijk blijkt.

Klopt het dat hoortoestellen niet vergoed worden vanuit de basisverzekering?

Nee, dat is niet juist. Hoortoestellen blijven in de basisverzekering (het eigen risico bedraagt € 385,-). Uw basisverzekering vergoedt in principe 75% op hoortoestellen die in de database zijn opgenomen. Zelf betaalt u 25% eigen bijdrage. Bent u aanvullend verzekerd, dan kunt u de aanvullende vergoeding mogelijk gebruiken voor de eigen bijdrage van 25%. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Daarnaast is het bij een aantal zorgverzekeraars mogelijk om met behoud van vergoeding een geavanceerder toestel aan te schaffen.

Vanaf welk punt kom ik in aanmerking voor vergoeding?

Vanaf een aantoonbaar gehoorverlies van minimaal 35dB. Ook als het om eenzijdig gehoorverlies gaat, komt u in aanmerking voor vergoeding.

Kan ik nog steeds kiezen uit verschillende merken hoortoestellen en/of aanvullende hulpmiddelen?

Vanwege het protocol is de keuzevrijheid beperkter dan u mogelijk gewend was. Écoutez doet er echter alles aan om u de beste hooroplossing te bieden. Het verbeteren van uw hoorcomfort is en blijft ons belangrijkste doel.

Als alle prijzen gelijk zijn, wat is dan de meerwaarde van Écoutez?

Als u al klant bij ons was, dan weet u dat u altijd op onze professionele adviezen, persoonlijke benadering en service kunt rekenen. Bent u nog geen klant, weet dan dat u bij ons in vertrouwde handen bent. Zo werkt Écoutez nauw samen met KNO-artsen en audiologische centra in de regio. En onze medewerkers zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van hoortechniek.

Kan ik nog steeds zonder verwijzing bij Écoutez terecht?

Ja, dat kan. Maar soms blijkt uit een (eerste) hoortest dat een consult aan een KNO-arts of audiologisch centrum noodzakelijk is. Onze uitstekend opgeleide audiciens adviseren u graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.