Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Invloed van gehoorverlies op luisterinspanning

Invloed van gehoorverlies op luisterinspanning

Gehoorverlies zorgt ervoor dat luisteren meer moeite kost. Dit kan leiden tot meer vermoeidheid en stress in het dagelijks leven. In Amsterdam UMC, locatie VUmc doet de sectie Ear & Hearing van de afdeling KNO onderzoek naar de invloed van gehoorverlies op de luisterinspanning in het dagelijks leven. Deze studie, genaamd REAL-HEARING, doet hiervoor metingen tijdens een laboratoriumonderzoek en in het dagelijks leven.

Deelname bestaat uit twee onderdelen: een bezoek aan het ziekenhuis van ongeveer 2,5 uur en metingen tijdens het dagelijks leven. Het bezoek bestaat uit luistertesten en een rekentest met meetapparaten om de activiteit van het zenuwstelsel te meten. Dit gebeurt op basis van zweetproductie, werking van het hart en de grootte van de pupil.

Na het bezoek aan het lab in het ziekenhuis zijn er metingen in het dagelijks leven. Deelnemers wordt gevraagd de meetapparatuur op twee verschillende dagen voor 24 uur dragen. Ook wordt er aan de hand van korte vragenlijstjes in een app gevraagd naar de leef-situaties tijdens deze dagen.

Voor volledige deelname wordt een vergoeding van 100 euro gegeven en ook de reiskosten worden vergoed. De onderzoekers zijn op zoek naar deelnemers met en zonder gehoorverlies. Verder kunt u meedoen als u tussen de 40 en 70 jaar oud bent en als uw moedertaal Nederlands is. U kunt niet meedoen als u problemen heeft met lezen of een oogaandoening heeft zoals staar. Ook als u suikerziekte (diabetes), een hart- en vaatziekte, en/of neurologische of psychiatrische klachten heeft, kunt u helaas niet deelnemen aan het onderzoek.

Interesse? Neem dan contact op met de onderzoekers via realhearing@amsterdamumc.nl.


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Konstantin Klemm

Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien