Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Druk zorgkosten met gehoortest

Druk zorgkosten met gehoortest

Regelmatig het gehoor laten controleren op oudere leeftijd voorkomt problemen met het evenwicht en kan daarmee vallen voorkomen. Dit is een conclusie op basis van de berichtgeving van de landelijke Valpreventieweek 2022 van VeiligheidNL. Tijd voor Ecoutez om dit weer eens onder de aandacht te brengen. Want de risico’s van verminderd gehoor zijn in veel gevallen eenvoudig weg te nemen: met een hoortoestel op maat.

Vallen heeft een grote impact op de volksgezondheid, zo blijkt uit de gegevens van VeiligheidNL. Dit kenniscentrum voor letselpreventie wees daarop in de week van de valpreventie van 3 tot en met 9 oktober. Valongevallen kwamen het meeste voor en de slachtoffers van een valongeval hadden relatief vaak ernstig letsel. In 2021 leidden valongevallen bij 65-plussers tot 105.000 bezoeken aan de Spoed Eisende Hulp. Zo’n dertien ouderen overlijden per dag door de val. Dat zijn serieuze claims.

Onderschat

Ecoutez heeft de cijfers voor Baarn er even bij gezocht via de site van VeiligheidNL. Afgezien van het persoonlijke leed dat vallen veroorzaakt, zijn de kosten ook aanzienlijk. Zie de getallen hieronder. Lisette Kolenbrander: ‘Onze ervaring vanuit ons hoorcentrum is dat bij de oplossingen tegen vallen het gehoor vaak niet meegenomen en de uitwerking van hoortoestellen wordt onderschat. Dat komt misschien omdat goed horen een onderdeel is van de totale oplossing. Maar het is wel een belangrijke! Wij zouden een hoortest willen laten invoeren voor iedereen boven de vijftig, zeg maar. Ouderdom komt met gebreken, en bij horen is vaak niet direct duidelijk wat het verlies van gehoor doet. En zoals ik altijd zeg: meten is weten. Als je gehoor goed is, weet je dat!’

Auditief anker

Het is dus duidelijk dat een goed gehoor belangrijk is om minder risico te lopen om te vallen. Uit onderzoek van het New York Eye and Ear Infirmary blijkt dat een goed gehoor zorgt voor een goede balans. Geluiden om ons heen geven belangrijke informatie over de structuur van onze omgeving. Geluiden vormen een auditief anker. Je weet waar je bent en wat je kunt verwachten in die omgeving. Dat zorgt onbewust voor een balans. Mocht je minder goed kunnen horen, dan is die zekerheid minder.

Hoortest

Gehoorverlies is vaak goed te behandelen met hoortoestellen en cochleair implantaten. Daarom raadt Ecoutez aan om bij twijfel of vragen over gehoorverlies een test te doen. Die is gratis en zorgt voor inzicht hoe het met je gehoor gesteld is. ‘Op basis daarvan kunnen we een goed gesprek hebben over de mogelijkheden’, licht Lisette toe. ‘En als een gehooroplossing nog niet nodig is, is dat ook een zekerheid waardoor de meeste mensen zich een stuk beter voelen. Maak dus een afspraak voor een hoortest.

Meer weten?

-Meer weten over de invloed van horen op risico om te vallen? Dat is te lezen op hoorzaken.nl

-Ook op de site van de vereniging van fabrikanten van hoortoestellen staat meer over de relatie tussen evenwicht en vallen.

-Voor meer informatie van VeiligheidNL kijk je hier: val-onderzoek kenniscentrum letselpreventie


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien