Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Internationale Dag van het Gehoor: neem eens een oorpauze!

Internationale Dag van het Gehoor: neem eens een oorpauze!

In het kader van de actiemaand bij Écoutez “Wees lief voor je oren” vestigen we de aandacht op de Internationale Dag van het Gehoor. Ieder jaar, op 3 maart, vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aandacht voor de wereldwijde omvang van gehoorverlies en het belang van preventie. Check! Tip: neem eens een oorpauze.

Veel mensen zijn verrast als ze horen hoeveel mensen last hebben van gehoorverlies. Onderzoek van VeiligheidNL en Erasmus MC uit 2020 laat zien dat naar schatting 13 procent van de Nederlandse bevolking van 40 jaar en ouder een gehoorverlies heeft van meer dan 35 decibel. Dit komt neer op 1,2 miljoen mensen die in het dagelijks leven moeite hebben met anderen te verstaan en die baat kunnen hebben bij een gehoortoestel. Dat zijn aanzienlijke getallen!

Even niets aan je oren

Ooit gehoord van een oorpauze? Geef je oren dagelijks een paar keer rust. Zet het geluid van je koptelefoon of oortjes iets zachter. Een klein verschil in volume kan al een heel groot verschil maken voor je gehoor. Zo’n oorpauze zorgt ervoor dat je oren even ‘op adem’ kunnen komen. Dat klinkt misschien gek, maar even niets aan je oren is goed. Minder blootstelling aan hard geluid, geeft minder kans op gehoorschade. Gehoorschade en gehoorverlies zijn vaak te voorkomen. Handig als je bedenkt dat genezen vaak niet gaat. We hebben een eboekje gemaakt over de tien dingen die je moet weten over het voorkomen van gehoorschade en gehoorverlies. Je staat versteld van alle nuttige tips en adviezen waarmee je zelf aan de slag kunt. Wees lief voor je oren, dat is wat wij zeggen! Vul je mailadres in en je ontvangt het boekje -gratis- in je mailbox!

Drempel verlagen

Écoutez staat niet alleen in haar oproep om meer in te zetten op preventie en het vroegtijdig opsporen van beginnend gehoorverlies. Lisette Kolenbrander: ‘Wat ons betreft beginnen we vandaag nog met het invoeren van een gehoortest. Ook voor jongeren. Dan wen je er al op jonge leeftijd aan om regelmatig je gehoor te testen. En het helpt de drempel te verlagen om bij een audicien binnen te stappen.’

Test doen

Je kunt op https://hoortest.oorcheck.nl/ ‘zien’ hoe goed jij hoort. Dit is natuurlijk een luchtige check. Wil je serieus weten hoe de stand van jouw gehoor is? Maak dan een afspraak bij onze hoorexperts voor een gratis gehoortest. Want meten is weten!


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien