Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Wereld Alzheimer Dag 2023: aandacht voor dementie en gehoorverlies

Wereld Alzheimer Dag 2023: aandacht voor dementie en gehoorverlies

Donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor dementie. Overal in het land zijn activiteiten om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie. En dat is hard nodig want het aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar naar een half miljoen.

Er zijn diverse onderzoeken gaande naar de link tussen gehoorverlies en dementie. Hele harde feiten zijn er nog niet, maar het gebruik van gehoorapparaten kan bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang. Uit een nieuw rapport van de Lancet Commission blijkt dat gehoorverlies de grootste veranderbare risicofactor tegen dementie is. In feite kan matige slechthorendheid het risico op dementie 3 keer verhogen. Voorkomen van gehoorverlies en daarmee verkleinen van kans op dementie is een van de redenen dat Écoutez pleit voor een gehoortest bij mensen van 50 jaar en ouder. Meten is weten, en als voorkomen is in dit geval altijd beter dan genezen! 

Gehoorverlies bij mensen met dementie

De link tussen dementie en gehoorverlies ligt er ook op een andere manier. Veel oudere mensen krijgen op den duur last van slechthorendheid. Ook mensen met dementie kunnen daar last van krijgen. Het is belangrijk om dit te herkennen, zodat de gehoorproblemen behandeld worden. Gehoorverlies zorgt bij mensen met dementie namelijk vaak voor extra verwarring en eenzaamheid. Dus als je partner dementie heeft, en je denkt wel eens aan gehoorverlies? Maak dan een afspraak bij Écoutez voor een gratis gehoortest.

Praat over dementie

Meer weten over dementie? Lees dan de site van Alzheimer Nederland. Daar staan ook de activiteiten van 21 september. En de data en locaties van de alzheimercafés in Baarn, Soest en Bunschoten Spakenburg bijvoorbeeld.

Meer

Meer lezen over de link tussen gehoorverlies en dementie/geestelijke gezondheid? Dat kan hier.


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien