Gehoorproblemen: wees er op tijd bij!
Mensen bij wie het gehoor minder wordt, gaan vaak niet meteen naar de audicien. Gemiddeld wachten ze wel 7 tot 10 jaar. Dat is heel lang. Zeker als u weet wat een goede audicien voor u kan betekenen. En dan heb ik het niet alleen over uw kwaliteit van leven, maar ook over uw gezondheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die op tijd beginnen met een hoortoestel daar niet alleen zichzelf, maar hun hele lichaam een plezier mee doen.
Erbij horen
Maar laat ik beginnen met die kwaliteit van leven. Gehoorproblemen kunnen echt een enorme impact hebben. Want stel dat u dol bent op klassieke muziek, maar u hoort de dynamiek niet meer, of de hoge tonen? Dan wordt het moeilijker om er echt van te genieten. Of denk aan uw sociale leven; als u juist in gezelschappen steeds minder goed kunt horen, dan wordt het steeds moeilijker om toch naar dat feestje te gaan, of toch te blijven meedoen in die vereniging. Ondertussen wordt uw leven er niet leuker op. Ik spreek vaak mensen in onze winkel die het idee hebben dat ze er niet meer bij horen. Die zich terugtrekken, of introverter worden dan ze eigenlijk zijn.
Fabeltje
Je hoort nog steeds weleens: ‘je moet geen gehoorapparaat nemen, want dan worden je oren lui.’ Dat is een fabeltje. Sterker nog, het tegendeel is waar. Mensen met gehoorverlies die geen hoortoestel dragen, belasten hun hersenen zwaarder. Je hersenen moeten namelijk harder werken om alles wat je oren registreren, goed te verstaan. Dat kost bovendien energie. Je raakt dus eerder vermoeid.
Met een goed gehoorapparaat helpt u uw hersenen dus een handje. Bovendien zorgt u ervoor dat uw gehoorzenuw – die van uw oren naar uw hersenen loopt – wordt geprikkeld. Die zenuw sterft namelijk langzaam af, als uw oren te weinig signalen doorgeven. Het gevolg daarvan is dat uw gehoorverlies verder toeneemt.
Alzheimer
Gehoorproblemen laten ook sporen na in de rest van uw lichaam. Het ziekteverzuim van mensen met gehoorverlies die geen goed toestel dragen, is vijf keer zo hoog als bij andere mensen. Dat komt omdat ze vermoeider zijn en omdat ze een slechtere fysieke conditie hebben. Een goed gehoorapparaat geeft u meer energie. En dat is niet het enige; mensen met onbehandeld gehoorverlies hebben een verhoogde kans op diabetes. Bovendien blijkt uit onderzoek (aan de Amerikaanse Johns Hopkins University) dat er een verband bestaat tussen gehoorverlies en Alzheimer. Omgekeerd toonde een ziekenhuis in Parijs aan dat een cochleair implantaat de cognitieve vermogens van mensen met Alzheimer kan stimuleren.
Drempel
Er zijn, kortom, een heleboel redenen om op tijd een afspraak te maken met de audicien. Dat veel mensen dat toch niet te doen heeft te maken met de drempel die ze ervaren.
Ik probeer in mijn werk die drempel weg te nemen. Dat doen we bijvoorbeeld met onze open dagen, waarop iedereen welkom is. Zo proberen we te laten zien dat je niks hebt om je voor te schamen, als je gehoor minder wordt. We schamen ons toch ook niet voor een bril?
Ik zie dagelijks hoe gelukkig mensen worden als ze opeens weer beter kunnen horen. Ik zie de ontroering, als ze hun favoriete stuk muziek weer kunnen beluisteren. Ik zie hun opluchting, als ze weer mee kunnen doen, als ze het gevoel terug krijgen dat ze erbij horen. Het is mijn grootste drijfveer om dat te kunnen bieden aan al onze klanten. Om voor iedereen een oplossing te vinden die bijdraagt aan gehoor, gezondheid en geluk.
Lisette Kolenbrander
Vakbekwaam Audicien Ecoutez