Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Hoe slecht horen tot eenzaamheid kan leiden

Hoe slecht horen tot eenzaamheid kan leiden

Erbij horen is een oerbehoefte, zeggen psychologen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar wat nu als je niet goed kunt horen? In ons Hoorlab helpen wij u verder.

Communiceren
Gehoorproblemen variëren van het minder goed waarnemen van bepaalde tonen, tot het niet of nauwelijks kunnen volgen van gesprekken. Als dat laatste het geval is, hoe moet een mens dan communiceren? Hoe ga je om met besprekingen op het werk, en hoe kan je het gezellig hebben tijdens verjaardagen, een etentje of een uitje met vrienden of vriendinnen als je de helft niet verstaat? Kortom, als het gehoor verslechtert wordt het knap lastig om erbij te horen.

Beperking
Mensen die niet goed kunnen horen kunnen klachten krijgen die met angst en depressie gepaard gaan. Niet zo vreemd wanneer je je bedenkt dat erbij horen een oerbehoefte is; net zoals eten, drinken en slapen. Het niet kunnen horen tast bovendien je zelfvertrouwen aan. Veel mensen zijn bang dat ze raar worden aangekeken als ze een gesprek niet kunnen volgen of dat er vervelend over ze wordt gepraat. Als die situatie te lang duurt, gaan ze zich terugtrekken uit het dagelijks leven en ligt sociaal isolement op de loer.

Eenzaamheid
Het is niet voor niets dat slechthorendheid van ouderen vaak gepaard gaat met eenzaamheid. Mensen blijven liever thuis ‘omdat ze toch niet kunnen verstaan wat er gezegd wordt’. Dat is natuurlijk erg verdrietig. In de eerste plaats voor de slechthorende zelf, maar wat dacht u van de partner? Die gaat daarom voortaan maar alleen naar de verjaardag van de kinderen, of zegt die mooie concertreeks maar af waar ze zo graag met zijn tweeën naar toe gingen.

Maak een afspraak in het Hoorlab
Wij merken dat sommigen het lastig vinden om zich in te leven in de hoorwereld van de ander. Daarom hebben wij in onze vestiging in Baarn een Hoorlab ingericht. Hier kan ook de partner (of kind, kennis, goede vriend) het gehoorverlies van de ander ervaren. Dat is belangrijk voor het wederzijdse begrip.

U bent altijd welkom in ons Hoorlab, waar we gelijk naar een oplossing voor het hoorprobleem gaan zoeken. Wel handig als u ons van te voren laat weten wanneer u komt, zodat we ruim de tijd voor u kunnen nemen. Dit zijn onze contactgegevens.

Lisette Kolenbrander

Triage Audicien Écoutez

 

PS: Lees dit artikel over erbij horen:

 

 


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien