Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Lawaaidoofheid

Lawaaidoofheid

Slecht horen als gevolg van lawaai behoort tot de meest voorkomende beroepsziekten. Het leidt vaak tot maatschappelijke en medische problemen. Lawaaislechthorendheid komt vaak voor bij mensen die werken in een omgeving waar veel lawaai is, zoals het geluid van machines en zware motoren. Maar ook beroepen als leerkracht, barpersoneel, politieagent en badmeester hebben te maken met constant lawaai. Onder lawaaislechthorendheid valt ook gehoorschade die is ontstaan door een plotseling hard geluid, zoals een explosie of een knal van vuurwerk.

Of het geluid op je werkplek schadelijk is, hangt af van het volume van het geluid en de tijd die je er als werknemer aan wordt blootgesteld. Voor een werkdag van 8 uur is de risicogrens gesteld op 80 decibel. Vanaf 85 decibel zijn werknemers wettelijk verplicht om gehoorbeschermers te dragen. 

Tips: preventie tegen lawaai

  • Sta nooit te dicht bij de geluidsbron, zoals muziekboxen, machines, apparaten of voortuigen. Een afstand van twee meter is doorgaans voldoende om het risico aanzienlijk te verminderen. 
  • Download een decibelmeter-app en zorg voor bescherming als geluid boven de 80 dB komt. Safe Noise voor IOS of deciBel voor Android.
  • Las af en toe een oor-pauze in om de oren tot rust te laten komen. Ook met oordoppen in is het verstandig niet te lang in een luide omgeving te blijven. Hoe vaak zo’n pauzes nodig is, is afhankelijk van de duur en het volume van geluid, maar ieder halfuur is een goed uitgangspunt.
  • De dag na de belasting voor de oren is het verstandig de oren tot rust te laten komen. Blijf uit een lawaaierige omgeving of draag even geen koptelefoon of oortjes.
  • Stel een volumebegrenzer in. Die zorgt ervoor dat het geluid van de telefoon niet boven de 80 decibel komt. Sinds een paar jaar worden telefoon, tablet en computer standaard uitgerust met zo’n volumebegrenzer. Bij oudere apparaten hoort het volumebalkje nooit verder dan twee derde van het maximum te komen.
  • Verkies een goede koptelefoon boven in-ear oordopjes. Een ‘goede’ koptelefoon is er een die het oor helemaal bedekt. Het oor wordt zo afgesloten van omgevingsgeluid. Hierdoor is de gebruiker minder snel geneigd om het volume hoger te zetten als er sprake is van omgevingsgeluid. Bovendien zit een koptelefoon ook wat verder van het binnenoor, wat de kans op gehoorschade vermindert. NB Er zijn ook kwalitatief goede in-ear oordopjes verkrijgbaar, waarbij omgevingsgeluid zo veel mogelijk geblokkeerd wordt. Let hierbij op de specificaties van het product.
  • Heb je last van een pieptoon in de oren, maar verdwijnt die de volgende ochtend weer? Dat is een alarmsignaal: de oren zijn wat beschadigd. Negeer zo’n piep niet. De schade kan zich opstapelen en dit kan zelfs leiden tot permanente gehoorschade of tinnitus.
  • Er zijn verschillende signalen om gehoorschade te herkennen: bijvoorbeeld als het volume van de tv, radio of telefoon steeds harder gezet moet worden. Of als iemand steeds vraagt woorden of zinnen te herhalen. Als dit wordt opgemerkt, kan een test geen kwaad.


Bescherming tegen lawaai
Tuurlijk wil je je oren beschermen tegen lawaai. Maar wat gebruik je daarvoor? Herriestoppers? Oordoppen? Of otoplastieken? Het is goed om bij de keuze van de juiste gehoorbescherming advies te vragen bij een deskundige.

Bescherming tegen harde muziek
Wil je je gehoor beschermen tijdens een concert, dan wil je waarschijnlijk ook nog wel wat blijven horen. Dan zijn oordoppen die bepaalde tonen filteren handig. Ook voor het beschermen van je gehoor tegen het suizen van de wind tijdens het motorrijden zijn speciale gehoorbeschermers op de markt.

Meer weten?
Vragen over lawaai en bescherming daartegen? Of wil je een gehoortest? Maak hier een afspraak. Of bel of mail dan even met hoorexperts van Écoutez. Dan geven wij gratis en geheel vrijblijvend tips en adviezen op maat.

Je kunt ook ons boekje downloaden hier met 10 tips over gehoorschade.

Lees hier verder over lawaaidoofheid en beroepsziekten


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien