Speciale week over oorsuizen of tinnitus
We zetten het in onze agenda. Jij ook? De Week van Oorsuizen is van 6 tot en met 12 februari 2023. Omdat er in Nederland zo’n twee miljoen mensen met oorsuizen of tinnitus te maken hebben, staan we erbij stil. Je kunt met je vragen over het onderwerp bij de audicien terecht. Bij ons natuurlijk. Ook bij de KNO-arts. Er zijn ook organisaties die er speciaal mee bezig zijn. En er is een patiëntenvereniging voor mensen met gehoorproblemen die tinnitis ook hoog op de agenda heeft staan.
Tinnitus? Als het geluid in je hoofd niet meer ophoudt en je denkt dat iedereen het kan horen. Het is een omschrijving van een man die last heeft van oorsuizen. Zoals heel veel mensen. Bekende en minder bekende. Een probleem ook waar Écoutez veel mee te maken krijgt. Daarom hebben we het onderwerp een plek in de site gegeven. Er is veel over te zeggen en te schrijven. En te zien.
Ongrijpbaar
Dat het onderwerp sowieso aandacht verdient blijkt ook wel uit dit filmpje. Gemaakt omdat de meeste mensen nog steeds slecht met geluid en hun oren omgaan. Wat weten we over tinnitus? Hoe het ontstaat? Daar is nog niet alles over duidelijk. De één krijgt het na heel veel lawaai op de oren door bijvoorbeeld een concert of een avond stappen, de ander overvalt het zonder dat er een directe aanleiding lijkt te zijn. Dat maakt het probleem zo ongrijpbaar. Er wordt onderzoek naar gedaan, maar voorlopig lijkt preventie de beste en enige remedie. Als je veel lawaai verwacht, draag dan gehoorbescherming. Liefst op maat gemaakt!
Geen stilte
Wat hoor je bij tinnitus of oorsuizen? Dat kan van alles zijn. Een tik, een zoem, gebrom. Maar ook geluiden van orkesten of fabrieken. Of een mix van van alles wat. Wat het ook is, de stilte is in ieder geval voorbij. Dat is het ergste, vinden veel mensen die aan oorsuizen lijden. Je kunt je voorstellen dat door het lawaai in je hoofd, er andere klachten optreden zoals slapeloosheid of concentratieproblemen. Wat je vaak nog verder van huis brengt.
Remedie
Hoe tinnitus of oorsuizen weggaat? Er is helaas nog geen medicijn tegen of een andere remedie zoals een operatie. Dus omgaan met oorsuizen en het een plek geven, is voorlopig de manier. Hoe vaag dat ook mag klinken en hoe moeilijk dat ook mag zijn. Praten met anderen over het probleem helpt, en begrip vragen bij je omgeving ook. Daarom is het ook zo goed dat er een week van het oorsuizen is. Aandacht voor zo’n onderwerp betekent (h)erkenning bij veel mensen. Daarmee begint veel. Er zijn specialisten die suggesties doen voor het leren omgaan met. Er zijn boeken over te lezen en films over te zien. We geven een voorzet!
Hoormij
De stichting Hoormij vraagt aandacht voor het probleem en stimuleert onderzoek. Wil je
meer weten over oorsuizen of tinnitus? Kijk dan hier.
Bijeenkomsten
Wil je met lotgenoten in contact komen? Kijk dan hier:
https://www.kentalis.nl/evenementen/online-bijeenkomst-tinnitus
https://www.adelante-zorggroep.nl/nl/gehoor-taal-en-spraak/behandeling-gehoor-volwassene/tinnitus/
Wist je dat
- oorsuizen of tinnitus niet alléén een piep of een suis is, maar dat het ook andere geluiden kunnen zijn?
- er geen operatie of behandeling is waarmee de geluiden verdwijnen?
- je wél kunt leren omgaan met tinnitus en hier behandelingen voor zijn?
- mensen met tinnitus sneller moe, angstig en overprikkeld zijn of last hebben van concentratieproblemen en slapeloosheid?
- zo’n 20 procent van jongeren in Nederland last heeft van tinnitus?
- oorsuizen of tinnitus ook een andere oorzaak kan hebben? Zoals stress of een ziekte?