Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85

Hoorexpert Lisette Kolenbrander: ‘Hoortest? Gewoon doen!’

Bus, kus, mus…. Of was het nou zus? Pot, rot, mot…. Wat hoorde je nou? De laatste tijd betrap je je erop dat je niet alles even scherp hoort. Daar word je onzeker van. En steeds vragen aan een ander of hij wil herhalen wat hij zei…. Lastig! Tijd voor een test van je oren bij de audicien. Lisette legt uit wat een hoortest of gehoormeting inhoudt. ‘Laat ik vooraf zeggen dat je niet te veel moet nadenken bij zo’n test. Doe ‘m gewoon. Het is vrijblijvend en je krijgt er goede toelichting bij.

Meten is weten!

Soms doen we bij Écoutez een snelle screening. Dat is om een hele globale indruk te krijgen. Meestal spreken we een volledig meting af. Die uitgebreide hoortest duurt 30 tot 45 minuten en daarmee kunnen we goed inschatten hoeveel gehoorverlies je hebt, en waar het verlies in je oor zit. Meten is weten!

Elke test begint met het bekijken van het oor. Hoe ziet het oor er uit? We kijken of de gehoorgang schoon is. Het klinkt misschien als een open deur, maar als je een prop in je oor hebt zitten, moet die er eerst uit. Want goed horen door vuil heen, is onhandig voor de meting. Dan krijg je geen goede uitslag. Dit schoonmaken gebeurt bij de huisarts. Begin zelf niet met wattenstaafjes en zo. Dat is ten strengste verboden!’ Lisette lacht erbij, maar is bloedserieus. ‘Die stokjes zijn de reden dat je een prop krijgt. Als we constateren dat het oor goed, kunnen we de test doen.

Slakkenhuis

Je neemt dan plaats in een geluidsdichte cabine. Die staat in onze winkel in Baarn. Je krijgt een koptelefoon op je hoofd en we laten je piepjes horen. Als je een piepje hoort, druk je op een knopje. Na de piepjestest doen we een kortewoordentest. Je hoort woordjes in je koptelefoon en zegt die hardop na. Na dit onderdeel doen we nog een meting met een blokje buiten aan de achterkant van je oor. Daarmee zien we waar het gehoorverlies zit in je oor. In je slakkenhuis? Of daarvoor? Dat geeft ons informatie waarmee we de diagnose compleet kunnen maken.

Vrijblijvend

Na dit onderdeel zit de test erop. De uitslag wordt automatisch verwerkt in het programma. En wat eruit komt bespreken we. De uitkomst drukken we uit in een gemiddeld verlies van gehoor. Daarbij gebruiken we de term decibellen. De bevindingen staan onder meer in een audiogram, een schematische weergave van het gehoor. Dat is goed te lezen voor de meeste mensen. De test geeft het punt aan waar je begint met goed horen. Soms komt uit de test dat je een klein verlies hebt waarmee je nog prima kunt horen. Soms laat de test zien dat er verlies is waar je mee aan de slag kunt. Let wel: je moet niets met de uitslag. De test is vrijblijvend. Met een hoortest weet je precies wat er aan je gehoor schort. En dan kun je in gesprek met ons. Of krijg je een doorverwijzing naar een KNO-arts. Mocht dat nodig zijn.  

Afspraak

Nog een kleine toevoeging: de test is gratis. Dat is fijn in deze dure tijden. Wil je direct een afspraak maken? Dat kan. Wees welkom!

Meer weten?

  • Decibellen: een maateenheid om aan te geven hoe hard een geluid is. Mensen kunnen geluiden horen tussen de 0 decibel en de 140 decibel. Bij het maximum komt de hoortest niet in de buurt. Dat zou te hard zijn. Er wordt maximaal 120 in het kortewoordendeel aangeboden en bij piepjes op bepaalde tonen maximaal 100 decibel.
  • In Nederland geldt een verlies van 35 decibel als een grens voor een gehoorapparaat. Dat wil niet zeggen dat je bij een verlies van bijvoorbeeld 28 decibel geen last kunt hebben van een gehoorverlies. Als je veel moet luisteren of communiceren kan elk verlies hinderlijk of energievretend zijn.
  • Een nulmeting is de manier om te kijken wat de stand van je gehoor is. Het is de eerste meting en daarmee kunnen we je gehoor vergelijken bij de volgende testen. Het hoort bij het ouder worden, zeg maar. Het hoort bij het goed voor je lijf en leden zorgen. Meten is weten, luidt het credo. Dan weet je waar je staat. Vergelijk het met de zorg voor je ogen.

audicien, gehoortest, gehoortoestel, gratis hoortest, hoorcentrum, hoorexpert, hoortest, kennis delen, lief voor je oren