Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Feiten en fabels

Feiten en fabels

Horen en oren komen veel voor in onze taal. Van ‘wie niet horen wil…’ tot aan ‘iets in je oren knopen’. Oren en horen spreken tot de verbeelding. Er is ook veel over te melden. Dat weten wij bij Écoutez uit onze dagelijkse praktijk. We hebben inmiddels een bonte verzameling bijzondere wistjedatjes. En opmerkelijke weetjes over oren en het gehoor. Daarnaast kennen we verhalen over oren en horen die je oren doen klapperen. Luister en lees!

Wist je dat… de grote wasmot frequenties kunnen horen tot 300 kHz? Dit de grote wasmot tot het dier maakt dat de hoogste geluiden kan waarnemen? Het gehoor van een kind geluidstrillingen kan horen met een maximale frequentie van 16 à 20 kHz? Bij ouderen de bovengrens veel lager is?

𝗪𝗶𝘀𝘁 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝘁… je oren nooit echt ‘slapen’? Terwijl je rust, blijft je gehoor actief en alert. Je oren blijven geluiden opvangen, zelfs als je slaapt. Dit is de reden waarom mensen die daar gevoelig voor zijn, geluiden horen tijdens de slaap. Anderen kun je gemakkelijk wekken door een plotselinge harde knal.

𝗪𝗶𝘀𝘁 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝘁… je oren uniek zijn, net als je vingerafdrukken? Geen enkel paar oren is hetzelfde. De vorm en grootte van je oren dragen bij aan hoe je geluid waarneemt. Dit is een van de redenen waarom het aanmeten van op maat gemaakte hoortoestellen zo belangrijk is. Ze kunnen precies worden afgestemd op jouw specifieke gehoorbehoeften.

𝗪𝗶𝘀𝘁 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝘁… langdurige blootstelling aan harde geluiden blijvende gehoorschade kan veroorzaken? Regelmatige blootstelling aan geluiden boven 85 decibel (dB) kan het delicate binnenoor beschadigen. Dit kan leiden tot gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen). Het dragen van gehoorbescherming, zoals oordopjes of oorkappen, in lawaaierige omgevingen kan helpen om je gehoor te beschermen.

𝗪𝗶𝘀𝘁 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝘁…👂🏼

Oorsmeer, ook bekend als cerumen, vaak wordt gezien als iets dat we moeten verwijderen of vermijden? Maar dat het wel degelijk een functie heeft?

1. 𝗡𝗮𝘁𝘂𝘂𝗿𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴: Oorsmeer helpt bij het beschermen van de gehoorgang tegen vuil, stof, bacteriën en andere deeltjes die het oor kunnen binnendringen en infecties kunnen veroorzaken. Het voorkomt ook dat water het oor binnendringt en kan zo helpen bij het voorkomen van oorinfecties.

2. 𝗩𝗼𝗼𝗿𝗸𝗼𝗺𝘁 𝘂𝗶𝘁𝗱𝗿𝗼𝗴𝗶𝗻𝗴: Oorsmeer bevat natuurlijke oliën die helpen bij het voorkomen van uitdroging van de huid in de gehoorgang en het trommelvlies.

3. 𝗥𝗲𝗶𝗻𝗶𝗴𝗶𝗻𝗴: Oorsmeer werkt als een natuurlijk schoonmaakmiddel voor de gehoorgang. Terwijl het zichzelf naar buiten beweegt, neemt het dode huidcellen, stof en vuil mee, waardoor de gehoorgang schoon blijft.

4. 𝗔𝗻𝘁𝗶𝗯𝗮𝗰𝘁𝗲𝗿𝗶𝗲𝗲𝗹: Oorsmeer bevat lysozyme, een enzym dat bacteriën kan doden en zo kan helpen bij het voorkomen van oorinfecties.

Wist je dat…👂🏼

Oorsuizen of tinnitus niet alléén een piep of een suis is, maar dat het ook andere geluiden kunnen zijn? – Er geen operatie of behandeling is waarmee de geluiden verdwijnen? Je wél kunt leren omgaan met tinnitus en hier behandelingen voor zijn? Mensen met tinnitus sneller moe, angstig en overprikkeld zijn of last hebben van concentratieproblemen en slapeloosheid? Zo’n twintig procent van jongeren in Nederland last heeft van tinnitus? Oorsuizen of tinnitus ook een andere oorzaak kan hebben? Zoals stress of een ziekte?


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien