Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85
Lawaaidoofheid of lawaaislechthorendheid

Lawaaidoofheid of lawaaislechthorendheid

Slecht horen als gevolg van lawaai behoort tot de meest voorkomende beroepsziekten. Het leidt vaak tot maatschappelijke en medische problemen.

Lawaaislechthorendheid komt vaak voor bij mensen die werken in een omgeving waar veel lawaai is, zoals het geluid van machines en zware motoren. Maar ook beroepen als leerkracht, barpersoneel, politieagent en badmeester hebben te maken met constant lawaai. Onder lawaaislechthorendheid valt ook gehoorschade die is ontstaan door een plotseling hard geluid, zoals een explosie of een knal van vuurwerk.

Wat zijn de regels voor geluid en lawaai op het werk?

Of het geluid op je werkplek schadelijk is, hangt af van het volume van het geluid en de tijd die je er als werknemer aan wordt blootgesteld. Voor een werkdag van 8 uur is de risicogrens gesteld op 80 decibel. Vanaf 85 decibel zijn werknemers wettelijk verplicht om gehoorbeschermers te dragen. Sta nooit te dicht bij de geluidsbron, zoals muziekboxen, machines, apparaten of voortuigen. Een afstand van twee meter is doorgaans voldoende om het risico aanzienlijk te verminderen. Wil je weten hoeveel decibellen er bij jou in je (werk-)omgeving zijn?

Download dan een decibelmeter-app Safe Noise voor IOS of deciBel voor Android. Zorg voor bescherming als geluid boven de 80 dB komt. 

Lees hier verder over lawaaidoofheid en beroepsziekten of (iets algemener) over gehoor en arbeid

Tips: preventie tegen lawaai

  • Las af en toe een oor-pauze in

Met een oorpauze krijgen je oren even rust. Je kunt ze even ‘op adem’ laten komen. Ook met oordoppen in is het verstandig niet te lang in een luide omgeving te blijven. Hoe vaak zo’n pauzes nodig is, is afhankelijk van de duur en het volume van geluid, maar ieder halfuur is een goed uitgangspunt. De dag na de belasting voor de oren is het verstandig de oren tot rust te laten komen. Blijf uit een lawaaierige omgeving of draag even geen koptelefoon of oortjes.

  • Wees alert op gehoorschade!
  • Er zijn verschillende signalen om gehoorschade te herkennen: bijvoorbeeld als het volume van de tv, radio of telefoon steeds harder gezet moet worden. Of als iemand steeds vraagt woorden of zinnen te herhalen. Als dit wordt opgemerkt, kan een test geen kwaad.
  • Heb je last van een pieptoon in de oren nadat je naar een concert bent geweest? Of in een lawaaierige omgeving hebt gewerkt? En verdwijnt die de volgende ochtend weer? Dat is een alarmsignaal: de oren zijn wat beschadigd. Negeer zo’n piep niet. De schade kan zich opstapelen en dit kan zelfs leiden tot permanente gehoorschade of tinnitus.
  • Stel een volumebegrenzer in

Zo’n volumebegrenzer zorgt ervoor dat het geluid van de telefoon niet boven de 80 decibel komt. Sinds een paar jaar worden telefoon, tablet en computer standaard uitgerust met zo’n volumebegrenzer. Bij oudere apparaten hoort het volumebalkje nooit verder dan twee derde van het maximum te komen.

  • Verkies een goede koptelefoon boven in-ear oordopjes

Een ‘goede’ koptelefoon is er één die het oor helemaal bedekt. Het oor wordt op die manier afgesloten van omgevingsgeluid. Hierdoor is de gebruiker minder snel geneigd om het volume hoger te zetten als er sprake is van omgevingsgeluid. Bovendien zit een koptelefoon ook wat verder van het binnenoor, wat de kans op gehoorschade vermindert. Er zijn natuurlijk ook kwalitatief goede in-ear-oordopjes verkrijgbaar, waarbij omgevingsgeluid zo veel mogelijk geblokkeerd wordt. Let hierbij op de specificaties van het product.

Bescherming tegen lawaai
Natuurlijk wil je je oren beschermen tegen lawaai. Maar wat gebruik je daarvoor? Herriestoppers? Oordoppen? Of otoplastieken? Het is goed om bij de keuze van de juiste gehoorbescherming advies te vragen bij een deskundige. Écoutez kan je verder helpen. Loop binnen voor hooradvies of maak even een afspraak.

Bescherming tegen harde muziek


Wil je je gehoor beschermen tijdens een concert, dan wil je waarschijnlijk ook nog wel wat blijven horen. Dan zijn oordoppen die bepaalde tonen filteren handig. Ook voor het beschermen van je gehoor tegen het suizen van de wind tijdens het motorrijden zijn speciale gehoorbeschermers op de markt.

Meer weten?


Vragen over lawaai en bescherming daartegen? Of wil je een gehoortest? Maak hier een afspraak. Of bel of mail met de hoorexperts van Écoutez. Zij geven gratis en geheel vrijblijvend tips en adviezen op maat.

Lees hier verder over lawaaidoofheid en beroepsziekten

Op maat gemaakte gehoorbescherming, is dat echt nodig?

[kader] E-boekje: Wees lief voor je oren: tien dingen die je moet weten om gehoorschade te voorkomen. Mail ons en je ontvangt het gratis in je mailbox.


Onze specialisten

Lisette Kolenbrander

Hoorspecialist / Triage Audicien

Jacob Muys

Hoorspecialist / Audicien