Skip to main content
Bekijk hier onze laatste nieuwsbrief | direct contact 035 543 19 85

Kenniscentrum Categorie: Gehooraandoeningen

Maart 2024 is maand van het horen: wees lief voor je oren en nieuwtje over tinnitus

Op 3 maart is het weer Wereld Gehoor Dag. Het is de dag waar wereldwijd het gehoor extra in het zonnetje wordt gezet. En dat is nodig omdat het aantal mensen met gehoorbeschadiging groeit en groeit. Voor Écoutez is dit de reden om de maand van het gehoor in het leven te roepen. In maart hoor je ons weer luid declameren: wees voorzichtig met je gehoor. Voorkomen is nog altijd beter. Mede omdat genezen, in de zuiverste zin van het woord, niet kan.

Vanuit de dag van het gehoor en onze eigen maand van het gehoor zoomen we even in op het laatste nieuwtje over tinnitus. Er is een app ontwikkeld om je brein te trainen en zo tinnitus tegen te gaan. Hoe werkt het? En wat verwachten we van deze aanpak?

Indrukwekkende getallen

Even wat achtergrond: zo’n twee miljoen Nederlanders hebben een vorm van tinnitus of oorsuizen: betekenisloze geluiden in je hoofd die bijna altijd aanwezig zijn. Bij zo’n 200.000 mensen is tinnitus of oorsuizen zo ernstig dat het je fysiek en geestelijk welbevinden beïnvloedt. Dat uit zich in slecht slapen, concentratieverlies, het ervaren van angst en wanhoop, hoofdpijn en depressie. In extreme gevallen kan suïcide het gevolg zijn. Dit zijn indrukwekkende getallen. Iedereen kent wel mensen die last hebben van oorsuizen.

Gehoorverlies

Bij veel mensen gaat de tinnitus gepaard met een vorm van gehoorverlies. Dit kan veroorzaakt zijn door leeftijd, door aanleg of doordat je aan een lawaaibron bent blootgesteld. Dit gehoorverlies is niet te opereren. Een gehoorapparaat is dan meestal de oplossing. Vaak helpt zo’n apparaat de tinnitus in zekere mate te onderdrukken. Lisette legt uit: Door het dragen van een hoortoestel hoor je andere geluiden eigenlijk beter. Daardoor ligt de focus niet meer op het geluid van de tinnitus. Dat valt dus minder op. Bij het omgaan van met tinnitus komt het in de kern neer op acceptatie. Accepteer dat het geluid er is. Laat het latent aanwezig zijn. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, hoor. Dat realiseer ik me ook. Dus ook als tinnitus niet gepaard gaat met gehoorverlies kan een hoortoestel zorgen voor verlichting.’  

Train je brein

Omdat er nog geen medicijn of operatie is die tinnitus laat verdwijnen, is leren omgaan met de klachten voorlopig helaas het enige dat je kunt doen. Want hoe je met je tinnitus omgaat, is van groot belang in de beleving van de klachten. De omgang bepaalt in grote mate wat tinnitus met je doet. Vandaaruit is een specifieke training van je brein ontwikkeld. Die vormt de basis van de zogenoemde MindEar-app. Deze zou volgens onderzoekers de impact van het oorsuizen al binnen een paar weken sterk verminderen. De MindEar-app gebruikt een combinatie van cognitieve gedragstherapie, mindfullness en ontspanningsoefeningen, samen met een vorm van geluidstherapie. Op deze manier wordt je brein getraind om de tinnitus uit te doven. Het geluid dat je hoort door oorsuizen verdwijnt naar de achtergrond en is veel minder vervelend voor de patiënt.

Hoopvolle ontwikkeling

De training- en geluidstherapie is ontwikkeld door samenwerkende universiteiten in Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en België. In de eerste klinische trial zijn dertig tinnituspatiënten zestien weken lang behandeld. De resultaten waren bijzonder positief: twee derde gaf aan vooruitgang te merken. Er worden nu grotere studies opgezet in het Verenigd Koninkrijk. Lisette heeft de app nog niet mogen ervaren en waakt voor een te groot enthousiasme. ‘Voor mensen die last hebben van tinnitus lijkt dat een verbetering. Je kunt er dus iets aan doen en dat is positief. Hoopvol. Sowieso is het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar tinnitus en de oplossing daarvan. Ikzelf kijk veel naar ACT waar onder meer Dyon Scheijen, klinisch fysicus-audioloog bij zorggroep Adelante het boegbeeld van is. De afkorting staat voor Acceptance & Commitment Therapy. Dyon Scheijen heeft veel onderzoek gedaan naar tinnitus en werkt nauw samen met huisartsen, kno-artsen en audiciens. Hij zegt dat leren omgaan met tinnitus het halve werk is. En dat is ook onze ervaring.’

Tinnitus en hoortoestel

‘Wat mij betreft, ligt de nadruk op commitment’, licht Lisette toe. ‘Als er bij gehoorverlies en tinnitus acceptatie is van het verlies of de piep, en het commitment er is om er iets aan te doen, volgt resultaat. Je moet er echt voor gaan. Voor ongeveer de helft van alle mensen met tinnitus is het afdoende om te leren omgaan met tinnitus op een andere wijze dat therapie. Denk aan het bezoeken van een informatiebijeenkomst, langsgaan bij de audicien voor advies of ervaringen over oorsuizen delen met anderen. De andere helft van de tinnituspatiënten heeft wél meer ondersteuning nodig. Dan kom je uit bij specialisten van bijvoorbeeld Adelante, een audiologisch centrum of GGMD voor een groepsbehandeling met audiologie, psychologie, bewegingstherapie en fysiotherapie. Iedere tinnitus-patiënt kan zorg krijgen die werkelijk nodig is. Als dat bijvoorbeeld een hoortoestel is, ben je bij Écoutez aan het juiste adres!’  

We are hear for you!

Écoutez is bezig met het ontwikkelen van een lifestyle-coachingsprogramma waar omgaan met gehoorverlies centraal staat. Ilse Kolenbrander: ‘Je moet dat zien in dezelfde lijn als leren omgaan met bijvoorbeeld met tinnitus vanuit de ACT. Wij vinden het belangrijk om gehoorverlies niet puur te bekijken vanuit de oplossing met een hoortoestel. Beter verstaan ligt aan zoveel meer dingen. Met ons programma, dat we nu aan het finetunen zijn, kijken we naar de wensen die voortkomen uit de lifestyle van de client. Vaak is er al zoveel activiteit en bezigheid weggevallen uit de dagelijkse routine en het leven, terwijl dat onnodig is. Wij begeleiden mensen zodat ze weer volledig in het leven staan en een luisterrijk leven kunnen leiden.’

Meer weten?

https://www.stichtinghoormij.nl/

https://scientias.nl/hoop-voor-tinnituspatienten-zo-train-je-je-brein-om-van-oorsuizen-af-te-komen/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fauot.2023.1302215/full

https://www.viecuri.nl/media/12273/hallo-tinnitus-dhr-naus-dr-van-den-heuvel-dyon-scheijen-okt-2020-2-gecomprimeerd-1.pdf

Verder lezen?

Nieuwsgierig naar We are hear for you? Klik hier.

Lawaaidoofheid of lawaaislechthorendheid

Slecht horen als gevolg van lawaai behoort tot de meest voorkomende beroepsziekten. Het leidt vaak tot maatschappelijke en medische problemen.

Lawaaislechthorendheid komt vaak voor bij mensen die werken in een omgeving waar veel lawaai is, zoals het geluid van machines en zware motoren. Maar ook beroepen als leerkracht, barpersoneel, politieagent en badmeester hebben te maken met constant lawaai. Onder lawaaislechthorendheid valt ook gehoorschade die is ontstaan door een plotseling hard geluid, zoals een explosie of een knal van vuurwerk.

Wat zijn de regels voor geluid en lawaai op het werk?

Of het geluid op je werkplek schadelijk is, hangt af van het volume van het geluid en de tijd die je er als werknemer aan wordt blootgesteld. Voor een werkdag van 8 uur is de risicogrens gesteld op 80 decibel. Vanaf 85 decibel zijn werknemers wettelijk verplicht om gehoorbeschermers te dragen. Sta nooit te dicht bij de geluidsbron, zoals muziekboxen, machines, apparaten of voortuigen. Een afstand van twee meter is doorgaans voldoende om het risico aanzienlijk te verminderen. Wil je weten hoeveel decibellen er bij jou in je (werk-)omgeving zijn?

Download dan een decibelmeter-app Safe Noise voor IOS of deciBel voor Android. Zorg voor bescherming als geluid boven de 80 dB komt. 

Lees hier verder over lawaaidoofheid en beroepsziekten of (iets algemener) over gehoor en arbeid

Tips: preventie tegen lawaai

  • Las af en toe een oor-pauze in

Met een oorpauze krijgen je oren even rust. Je kunt ze even ‘op adem’ laten komen. Ook met oordoppen in is het verstandig niet te lang in een luide omgeving te blijven. Hoe vaak zo’n pauzes nodig is, is afhankelijk van de duur en het volume van geluid, maar ieder halfuur is een goed uitgangspunt. De dag na de belasting voor de oren is het verstandig de oren tot rust te laten komen. Blijf uit een lawaaierige omgeving of draag even geen koptelefoon of oortjes.

  • Wees alert op gehoorschade!
  • Er zijn verschillende signalen om gehoorschade te herkennen: bijvoorbeeld als het volume van de tv, radio of telefoon steeds harder gezet moet worden. Of als iemand steeds vraagt woorden of zinnen te herhalen. Als dit wordt opgemerkt, kan een test geen kwaad.
  • Heb je last van een pieptoon in de oren nadat je naar een concert bent geweest? Of in een lawaaierige omgeving hebt gewerkt? En verdwijnt die de volgende ochtend weer? Dat is een alarmsignaal: de oren zijn wat beschadigd. Negeer zo’n piep niet. De schade kan zich opstapelen en dit kan zelfs leiden tot permanente gehoorschade of tinnitus.
  • Stel een volumebegrenzer in

Zo’n volumebegrenzer zorgt ervoor dat het geluid van de telefoon niet boven de 80 decibel komt. Sinds een paar jaar worden telefoon, tablet en computer standaard uitgerust met zo’n volumebegrenzer. Bij oudere apparaten hoort het volumebalkje nooit verder dan twee derde van het maximum te komen.

  • Verkies een goede koptelefoon boven in-ear oordopjes

Een ‘goede’ koptelefoon is er één die het oor helemaal bedekt. Het oor wordt op die manier afgesloten van omgevingsgeluid. Hierdoor is de gebruiker minder snel geneigd om het volume hoger te zetten als er sprake is van omgevingsgeluid. Bovendien zit een koptelefoon ook wat verder van het binnenoor, wat de kans op gehoorschade vermindert. Er zijn natuurlijk ook kwalitatief goede in-ear-oordopjes verkrijgbaar, waarbij omgevingsgeluid zo veel mogelijk geblokkeerd wordt. Let hierbij op de specificaties van het product.

Bescherming tegen lawaai
Natuurlijk wil je je oren beschermen tegen lawaai. Maar wat gebruik je daarvoor? Herriestoppers? Oordoppen? Of otoplastieken? Het is goed om bij de keuze van de juiste gehoorbescherming advies te vragen bij een deskundige. Écoutez kan je verder helpen. Loop binnen voor hooradvies of maak even een afspraak.

Bescherming tegen harde muziek


Wil je je gehoor beschermen tijdens een concert, dan wil je waarschijnlijk ook nog wel wat blijven horen. Dan zijn oordoppen die bepaalde tonen filteren handig. Ook voor het beschermen van je gehoor tegen het suizen van de wind tijdens het motorrijden zijn speciale gehoorbeschermers op de markt.

Meer weten?


Vragen over lawaai en bescherming daartegen? Of wil je een gehoortest? Maak hier een afspraak. Of bel of mail met de hoorexperts van Écoutez. Zij geven gratis en geheel vrijblijvend tips en adviezen op maat.

Lees hier verder over lawaaidoofheid en beroepsziekten

Op maat gemaakte gehoorbescherming, is dat echt nodig?

[kader] E-boekje: Wees lief voor je oren: tien dingen die je moet weten om gehoorschade te voorkomen. Mail ons en je ontvangt het gratis in je mailbox.